Kantschool Artofil

 

Het doel van kantschool Artofil vzw blijft het aanbieden van cursussen op een hoog niveau in de verschillende kantsoorten om aldus de Belgische kanten waarop we zo fier mogen zijn, te promoten in binnen- en buitenland. Door bij de traditionele technieken nieuwe materialen, patronen of aanpassingen te verwerken, zoeken wij de vernieuwing om zo kant tot een ware kunst te verheffen!

Om onze prachtige kantsoorten ook bij de kantleek aantrekkelijk voor te stellen, gaan wij steeds weer op zoek naar extravagante of extreme projecten.

We maakten reeds een vliegtuig dat door de inkomhal van AC De Zaat - Temse blijft zweven.

Momenteel werkt Mevrouw Cecile Mussche aan een éénbloemer in Beverse kant. Mevrouw Nadine Pauwels maakte de technische tekening naar een oude prikking die zij van wijlen Mevrouw Maria Cools had gekregen. De Beverse kant werd in het Waasland veel gemaakt voor de mutsen van de Hollandse klederdrachten. De kant werd per el (69cm) verkocht en naargelang het aantal uitgevoerde kantmotieven per el werd de kantstrook breder en ook waardevoller. Een éénbloemer betekent dus dat er één motief per el gewerkt werd! Erg zeldzaam en dus kostbaar. Onze cursiste, de Nederlandse Mevrouw Taetske Koster, heeft een dergelijke muts volledig gemaakt, (wel niet met éénbloemers maar wel 3 el zelfgekloste kant) en draagt deze nu regelmatig vol trots bij de bijeenkomsten van haar vereniging. 

Een ander project van Artofil werd 'Artiflora' gedoopt. De hoofdrolspelers zijn hier Mevrouw Nadine Pauwels die het ontwerp en de technische tekening voor haar rekening nam en Mevrouw Maria Dom die de praktische 'kant' uitwerkt. Het wordt een werkje in Vlaanderse kant van 1,50 m bij 1,04 m, waarvoor maar liefst meer dan 2000 klossen nodig zijn (sierdraden meegerekend schatten we rond de 2300). De prikking is op 4 mm, wat betekent dat er grof gerekend een kleine 100.000 speldepuntjes of slagen zijn (afgezien van het volwerk). Het wordt dus een meesterwerk zonder voorgaande. De planning is om het werk af te hebben in de zomer van 2018!

Want 2018 wordt een bijzonder jaar voor de Belgische kantwereld: The World Lace Congress Brugge 2018 vindt dan plaats en gaat gepaard met kanttentoonstellingen over het hele land, maar ook voordrachten, workshops en vergaderingen. Temse palmt tijdens de maand augustus maar liefst vier locaties in: Dacca, het Molenhuis, het Gemeentehuis en de Dekenale kerk. Wij verwachten vele internationale bezoekers uit Europa en ver daarbuiten, evenals kantwerksters van over heel België !

Dat wil echter zeggen dat er in 2017 hard gewerkt wordt om alles klaar te stomen!